Vertrekpunt:

SAHAN Hoofdkantoor

Bornissestraat 33
3044 AD  Rotterdam

Tel.:(010) 245 76 29
Fax:(010) 245 76 37

Plattegrond / Route

Openingstijden:

maandag t/m zaterdag
van 08:00 tot 19:30 uur

zondag
gesloten

 

Verberg panelen
Vertrekpunt:

SAHAN Oranjeboomstraat

Oranjeboomstraat 161
3071 SG  Rotterdam

Tel.:(010) 485 01 69

Plattegrond / Route

Openingstijden:

maandag t/m zaterdag
van 08:00 tot 19:30 uur

zondag
van 12:00 tot 18:00 uur

 

Verberg panelen
Vertrekpunt:

SAHAN Bergweg

Bergweg 170-176
3036 BL  Rotterdam

Tel.:(010) 265 33 99

Plattegrond / Route

Openingstijden:

maandag t/m zaterdag
van 08:00 tot 19:30 uur

zondag
van 12:00 tot 18:00 uur

 

Verberg panelen
Vertrekpunt:

SAHAN Schans

Schans 8
3025 VJ  Rotterdam

Tel.:(010) 425 88 88

Plattegrond / Route

Openingstijden:

maandag t/m zaterdag
van 08:00 tot 19:30 uur

zondag
van 12:00 tot 18:00 uur

 

Verberg panelen
Vertrekpunt:

SAHAN Gerrit Jan Mulderstraat

Gerrit Jan Mulderstraat 20
3023 RG  Rotterdam

Tel.:(010) 737 17 95

Plattegrond / Route

Openingstijden:

maandag t/m zaterdag
van 08:00 tot 19:30 uur

zondag
van 12:00 tot 18:00 uur

 

Verberg panelen
Vertrekpunt:

SAHAN Nieuwlandplein

Nieuwlandplein 10-17
3119 AH  Schiedam

Tel.:(010) 737 00 59

Plattegrond / Route

Openingstijden:

maandag t/m zaterdag
van 08:00 tot 19:30 uur

zondag
van 12:00 tot 18:00 uur

 

Verberg panelen
Vertrekpunt:

SAHAN Waalwijk

De Els 46 B
5141 HH Waalwijk

Tel.: (0416) 76 90 07

Plattegrond / Route

Openingstijden: 

maandag t/m zaterdag
van 08:00 tot 20:00 uur

vrijdag koopavond tot 21.00 uur

zondag
van 12:00 tot 18:00 uur

 

Verberg panelen

Recept

Turkse linzensoep | Turkse yoghurtsoep | Gevulde wijnbladerenevulde wijnbladeren

 

Mercimek çorbası (Turkse linzensoep)

Benodigdheden (voor vier personen)

  • 250 gram rode linzen
  • 1 ui
  • 1 aardappel
  • 1 wortel
  • 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • 1/2 eetlepel peperpuree
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 bouillonblokjes kip
  • 1,5 liter kokend water
  • munt, pul biber, citroen

Bereiding
Schil de wortel en aardappel en snij ze, evenals de ui, in kleine blokjes. Fruit de ui aan in de olijfolie in een ruime pan. Voeg, als de ui glazig ziet, de tomaten- en peperpuree toe en bak even mee om het te laten ontzuren. Voeg vervolgens de aardappel en wortel toe en bak ook even mee.
Was ondertussen de linzen grondig in een zeef onder stromend water tot het water wat eraf komt helder is. Voeg ze vervolgens toe in de pan en bak even mee. Verkruimel de twee bouillonblokjes boven het geheel en giet er de 1,5 liter kokend water op. Laat het geheel aan de kook komen en laat dit ongeveer 3 kwartier zachtjes doorpruttelen tot de linzen helemaal gaar gekookt zijn. Zet dan even de staafmixer in de soep zodat alle stukjes aardappel en wortel ook verdwenen zijn. Serveren met munt, pul biber en citroen (om citroensap in de soep te druppelen. Afiyet olsun!


Yayla çorbası (Turkse yoghurtsoep)

Benodigdheden (voor drie personen)

  • 5 waterglazen (1 liter) water
  • 1 Turks theeglaasje (80 gram) rijst (gewone rijst, geen bewerkte rijst zoals snelkookrijst)
  • 1 ei
  • 2 waterglazen Turkse yoghurt
  • 2 eetlepels meel
  • 2 bouillonblokjes kip
  • 2 eetlepels roomboter
  • munt, pul biber

Bereiding
Zet in een ruime pan de rijst op met 4 waterglazen (800 ml) water. Laat dit rustig doorkoken tot de rijst zacht is. Roer ondertussen in een ruime kom de yoghurt los met het ei, het meel en het resterende glas (200 ml) water. Voeg, als de rijst gaar is, een paar scheutjes van het kookwater toe aan dit mengsel zodat het niet meer ijskoud is. Voeg de twee bouillonblokjes alvast toe aan de rijst.

Voeg vervolgens rustig het mengsel toe aan de rijst terwijl je continu blijft roeren (dit is belangrijk om te voorkomen dat het gaat schiften). Blijf roeren tot het geheel aan de kook komt. Kijk hoe de dikte is: voeg eventueel nog wat water toe als je de soep wat dunner wil. Zodra het kookt kun je het vuur uitzetten. Verwarm in een klein pannetje de roomboter. Voeg, zodra de roomboter geheel gesmolten is, munt en pul biber (beiden naar smaak, ik doe meestal wat meer munt dan pul biber) toe, roer even goed door en zet het vuur dan uit. Serveer de soep met een beetje van de gesmolten boter erin gegoten.


Zeytinyağlı yaprak sarması (gevulde wijnbladeren met kruidige rijst)

Benodigdheden

  • 1 portie druivenbladeren (1 pot of 1 vacuümverpakking)
  • 2 waterglazen (320 gram) rijst
  • 1 ui
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel peperpuree
  • 1 citroen 
  • 1 bouillonblokje kip
  • 1 handvol platte peterselie
  • zout, peper, paprikapoeder, dille, munt

Bereiding
Was de rijst in een zeef tot er helder water vanaf komt. Snij de ui fijn en fruit deze aan in ruim olijfolie. Snij ondertussen de peterselie alvast fijn. Voeg, als de ui glazig ziet, de rijst toe en bak even mee. Voeg vervolgens de tomaten- en peperpuree toe en bak deze ook even mee. Doe vervolgens ook zout, peper, paprikapoeder, munt, dille en peterselie bij het mengsel. Het mengsel moet sterk op smaak zijn omdat het straks door het koken weer minder sterk gaat smaken: proef dus en voeg eventueel nog wat zout of peper toe. Wees ook niet te zuinig met de groene kruiden. Roer goed door en haal de pan dan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

Haal de druivenbladeren uit de verpakking, haal ze (voorzichtig!) los van elkaar en spoel ze stuk voor stuk af. Laat ze vijf minuten in kokend heet water weken en giet daarna af in een vergiet. Pak een ruime pan, giet een klein beetje olijfolie op de bodem en leg een paar kapotte bladeren op de bodem (dit voorkomt aanbakken van de sarma straks). Zet nu alles binnen handbereik: het rijstmengsel, de bladeren, de pan en zorg dat je wat werkruimte hebt (en kan gaan zitten, anders heb je straks geen rug meer over). Pak een druivenblad en leg het met de nerf naar boven op je werkblad. Zit er nog een steeltje aan het blad, snij of trek dat (met beleid) er dan af. Leg vervolgens een klein beetje van het rijstmengsel op de onderkant van het blad. Vouw de onderste linker- en rechterpunt van het blad naar boven en vouw vervolgens de linker- en rechterzijkant naar binnen. Rol dan het blad van onderen naar boven toe strak op. Gefeliciteerd, je hebt je eerste sarma gemaakt!Leg de sarma in de pan en werk zo alle druivenbladeren af. Zorg ervoor dat je de sarma's in de pan netjes tegen elkaar aanlegt. Heb je de bodem vol, dan begin je gewoon aan een volgende laag. Het is belangrijk dat ze niet los liggen omdat ze dan tijdens het koken gaan drijven en open kunnen gaan. 

Als alle druivenbladeren gevuld zijn, snij je een citroen in plakjes en leg die bovenop de sarma's. Leg daarbovenop een omgekeerd bord: dit voorkomt dat de sarma's onverhoopt gaan drijven. Giet vervolgens kokend water, vermengd met een eetlepel tomatenpuree en een bouillonblokje in de pan tot het bord net onder staat en laat het geheel aan de kook komen. Laat de sarma's zo ongeveer drie kwartier zachtjes doorpruttelen tot ze gaar zijn (de rijst zacht is). Je zal zien dat ze door het koken in volume toenemen (doordat de rijst uitzet bij het gaar koken). Zet het vuur uit en laat de sarma's zeker nog een half uur staan zonder het water af te gieten. Haal daarna het bord en de citroen weg en je sarma's zijn klaar om te eten!